Home / Projecten / Utiliteit / OT De Kamp – Vught

In 2006 informeerden de toenmalige ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie de Tweede Kamer over de Intensivering Civiel Militaire Samenwerking (IMCS). Er werd toen onder andere afgesproken om een trainingsfaciliteit te creëren voor de opleiding en training van civiel en militair CBRN-personeel, ter voorbereiding op een breed scala van rampscenario’s die zich in Nederland kunnen voordoen.

Unieke trainingsfaciliteit
Deze trainingsfaciliteit is door Muller Bouw gerealiseerd op het terrein van de Van Brederodekazerne in Vught en is door zijn technisch hoogwaardige opzet en ruime trainingsmogelijkheden uniek in Europa. Er zijn een drietal grote gebouwen gebouwd waarin door middel van tientallen verschillende scenario’s getraind kan worden door brandweer, politie, ambulancediensten, krijgsmachtdelen en alle hulpverlenende instanties.

Dagelijkse settingen uit de maatschappij zijn nagebootst zoals winkels, een hotellobby, een restaurant, een eerste hulppost van een ziekenhuis en zelfs een metrostation. voor de bouw van het metrostation zijn de blauwdrukken van het Amsterdamse  metrostation Weesperplein gebruikt. Het centrum is eveneens voor internationale partners toegankelijk.

De organisatie van het centrum is multidisciplinair ingericht om alle expertises permanent aanwezig te hebben. Op deze manier is het mogelijk om alle civiele en militaire partners en personeel te laten oefenen om risico’s en dreigingen gezamenlijk aan te kunnen. Behalve monodisciplinair trainen is het belangrijk om multidisciplinair te oefenen zodat de samenwerking tussen eenheden wordt gesterkt.

gerelateerde projecten