Home / updates / Winnaar prijsvraag Bergse Veld

Het door Combinatie Muller Wagemakers V.O.F. ingediende plan ‘Leven op het Bergse Veld’ is uitgeroepen tot winnaar van de prijsvraag die de gemeente Oss heeft uitgeschreven voor de locatie Burgemeester Gielenplein in Berghem. Het plan is als beste gekozen uit drie inzendingen.

Hoe ziet het plan er uit
Er komt één gebouw met 40 appartementen en het gebouw heeft drie verdiepingen. Er komen 12 sociale huurappartementen op de begane grond en op de verdiepingen 14 middeldure huurappartementen en 14 koopappartementen. Het ontwerp is van DAT Architecten uit Tilburg. Zij zijn er in geslaagd om het grote volume, wat omringd wordt door relatief kleinschalige bebouwing, een dorpse schaal en uitstraling te geven. Bij de architectonische uitwerking is de associatie met een klooster als uitgangspunt genomen omdat kloosters, historisch gezien, grote volumes zijn in een kleine kern.

Duurzaamheid
Het gebouw krijgt een zeer duurzaam en innovatief verwarmingssysteem waarbij bestaande technieken slim worden gecombineerd. Het rendement van dit systeem is spectaculair hoger dan dat van de gebruikelijke warmtepompen, maar liefst 5 keer zo hoog, en biedt een hoog comfort.. Het systeem bestaat uit panelen met heatpipes op het dak en een ondergrondse voorziening op eigen terrein waarin de warmte wordt opgeslagen.

Het plein
Het gebouw vormt een belangrijke wand aan het Meester Gielenplein. Dit gaat een positieve impuls geven aan het plein door de aanwezigheid van de nieuwe bewoners die de huidige leegte gaan opvullen. Andersom geeft het plein een positieve impuls aan het wonen op deze plek in Berghem vanwege de reuring en sfeer die de activiteiten gaan geven. De inrichting van het plein zal in overleg met de gemeente worden vormgegeven.