Home / Projecten / Utiliteit / MFA – Lith

In het centrum van Lith zijn het oude gemeentehuis en de naastgelegen boerderij aan het marktplein verbouwd en uitgebreid tot een duurzame multifunctionele accommodatie (MFA). Het vernieuwde dorpshart biedt plaats aan een dorpshuis, basisschool, kinderopvang, bibliotheek en de GGD. De gemeente Oss had de wens om het leegstaande pand opnieuw benutten omdat dit past in het duurzame beleid van de gemeente door unieke maar incourante gebouwen te behouden en te gebruiken. Een MFA zorgt voor reuring omdat verenigingen, schoolkinderen, ouders en overige dorpelingen elkaar in het hart ontmoeten.

Design & build
Voor het MFA was in samenspraak met de toekomstige gebruikers (gemeenschapshuis, basisschool, kinderopvang, bibliotheek en GGD) een programma van eisen (PvE) uitgewerkt.  In het ontwerp is rekening gehouden met de duurzame ambitie van gemeente Oss waarbij het bestaande gemeentehuis gedeeltelijk is behouden en met gedeeltelijke nieuwbouw een hoog gebouwlabel is verkregen.

Duurzaam ontwikkeld en gebouwd
De MFA in Lith is voorzien van de nieuwste technieken om energieneutraal te zijn. De zonnepanelen en pan-panelen wekken samen het volledige stroomverbruik voor het gebouw op. Een deel van de zonnepanelen is geïntegreerd in het dak van het gebouw. Het gebouw heeft overal LED-verlichting. Bij de ramen aan de buitengevel is de LED-verlichting voorzien van daglichtregeling zodat de verlichting rekening houdt met het daglicht dat binnenkomt. Het gebouw wordt verwarmd door middel van lucht- en water-warmtepompen die in de zomer ook nog eens zorgen voor koeling. Elke gebruiker in het gebouw heeft een installatie op maat en kan zelf het energieverbruik bepalen.

gerelateerde projecten