Home / Projecten / Utiliteit / Kulturhus – Afferden

Het nieuwe Kulturhus “De Meent” heeft de plaats ingenomen van het voormalige gemeenschapshuis en een bankgebouw, recht tegenover de kerk die in het midden van het dorp staat. Het door Muller Bouw gebouwde Kulturhus verzorgt er een hele reeks functies.

De deelnemers
In de eerste plaats is er een buurthuis waar onder meer ruimte is te vinden voor toneelvoorstellingen en grootscheepse bijeenkomsten. Daarnaast bevinden zich in het complex de volgende voorzieningen: horecagelegenheid, zalencentrum, activiteitenzaal, sporthal, vergaderruimte, ruimtes voor diverse verenigingen, een peuterspeelzaal en een slager. De slagerij is de enige winkel in het dorp. Het Kulturhus past goed in zijn omgeving omdat in het ontwerp alles is gedaan om kleinschaligheid te suggereren.

De architectuur
Het bouw heeft gevels die uitgevoerd zijn in metselwerk. Het dak is voorzien van dakpannen en dakkapelletjes. De uitbouwen maken onderdeel uit van de acht starterswoningen die bovenop het hoofdgebouw zijn gebouwd. Ze geven het aanzien van het hele gebouw een speelser karakter. Het metselwerk is heel divers met lijnbanden en wordt afgewisseld met gevelbeplating voor de sportzaal. Daardoor is het gelukt om het geheel een kleinschalig uiterlijk te geven. Het hoofdgebouw oogt van buitenaf klein maar binnenin biedt het toch veel ruimte.

Seniorenwoningen
De 24 seniorenwoningen die los achter het Kulturhus staan, hebben een betondak waarop platdakbedekking is aangebracht. De gevels van deze woningen zijn opgetrokken van schoon metselwerk. Deuren en kozijnen zijn in diverse tinten grijs, bedekt met een transparante laklaag. Ook daar is de kleinschalige vormgeving dus doorgevoerd.

gerelateerde projecten