De realisatie van het beeldbepalende gebouw in Beek en Donk vloeit mede voort uit het beleid van de gemeente Laarbeek, die streeft naar betaalbare en toekomstbestendige maatschappelijke voorzieningen in elke kern. De verouderde huisvesting van zowel de school als de sporthal was aanleiding om deze voorzieningen te clusteren aan de rand van de kern, waarmee tevens de ontsluiting met de wijk werd verbeterd.

Maximale synergie
De school en de sporthal zijn geclusterd in één gebouw. In nauwe samenwerking met de gebruikers van de school en de sporthal is een plan uitgewerkt, waarbij maximale synergie en  multifunctionaliteit tussen het Commanderij College en de sporthal d’n Ekker tot stand is gekomen. Tevens is het mogelijk het complex als evenementenhal te gebruiken. De grootkeuken voor de beroepsopleiding en de kantine zijn gecombineerd.

 

Toekomstbestendig gebouw
Het clusteren en scheiden van de praktijk- en theorievakken was een uitdaging. Diverse wanden zijn flexibel, waardoor projectmatig werken in diverse groepsgroottes mogelijk is. De prettige en constructieve samenwerking tussen de bouwpartners en het wederzijds respect voor elkaars belangen, heeft tot dit prachtige resultaat geleid. De grote trap in de hal is overblijfruimte, en tevens geschikt voor het houden van presentaties. Midden in het gebouw ‘zweeft’ de ICTpraktijkruimte. De draadloze ICT-infrastructuur maakt digitaal lesgeven in de toekomst mogelijk.

Duurzame keuzes
Voor de school was een duurzaam leer- en werkklimaat van groot belang. Commanderij College heeft geïnvesteerd in duurzame maatregelen zoals een WKO-installatie om zowel te koelen als te verwarmen.

gerelateerde projecten